Geçmişin izlerini sürerek, gelecekte var olmak nitelikli bir tarih bilinci ile mümkün olacaktır. Çünkü “tarih yalnızca ibret değil, aynı zamanda kuvvet de verir mensuplarına”. Tarihin öğelerinden biri olan tarihi mekânlar ise anlatılacak güçlü hikâyelere sahiptir ve geçmişin aynası olarak insanlarda tarih bilinci oluşturma açısından önemli araçlardır. Tarihi mekânlar sadece bir sanat eseri olarak değil, aynı zamanda bir tarihi belge olarak da korunmalıdır.
Bu çalışmada, Kayseri’nin tarihi mekânlarını özgün olarak tasarlayıp kodladığımız 3 boyutlu modeller ve dijital içeriklerle tanıtarak, mekânlardaki hasar ve kayıpları yapay zekâ ile tespit eden bir sistem geliştirilmesi hedeflenmektedir. Bu sistemin, milletimizin tarih bilincine olumlu etkide bulunması temel amacımızdır.
Projemizde nitel ve nicel verilerin bir arada kullanıldığı karma yöntemle ilerlenmiştir. Öncelikle tarih eğitimi, tarihi mekânlar, tarih bilinci, 3 boyutlu tasarım ve yapay zekâ konularında literatür taraması yapılmış; lisansüstü tezler, makaleler ve basılı kaynaklar incelenmiştir. Araştırmaya temel oluşturması amacıyla lise öğrencilerine uyguladığımız anketten elde ettiğimiz veriler sonucunda tarihi mekânların 3 boyutlu tasarımları, tanıtımları ve tarihi mekânlarda oluşabilecek hasarların tespiti için yapay zekâ destekli bir sistem tasarlanmıştır. Bizim tarafımızdan özgün olarak geliştirilen sistem, lise düzeyindeki öğrenciler tarafından kullanılmak üzere tasarlanmıştır.